top of page
A woman walking_edited.jpg

The Art of Deep Ecology

Leerweg 2024

Een nieuw perspectief

We leven in een onzekere tijd waar veel systemen wankelen. Wij voelen dat ook in onszelf. De polycrises van klimaatdisruptie, biodiversiteitsverval, agressie in politiek en maatschappij en een verwoestend economisch systeem laten ons ook innerlijk wanhopen. We zijn op zoek naar perspectief, hoop en verbinding. Velen van ons voelen zich aangetrokken tot de natuur en een manier van leven dat veel meer in harmonie is met de aarde en Kairos (intuïtieve tijd). De tijd is aangebroken om een nieuwe weg in te slaan, andere keuzes te maken, meer vanuit het hart en vanuit verbinding met de natuur.

Ontwaak je ecologische zelf

Je ecologische zelf ontwaken gaat over het besef dat we in een bezielde wereld leven en allemaal onlosmakelijk onderdeel zijn van de natuur, de aarde en de kosmos. En in dat besef willen we betekenis geven aan ons eigen leven zodat we een unieke en inspirerende bijdrage kunnen leveren aan de wereld. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je werkelijk contact met de aarde en waar vind je de natuur in jezelf? Hoe pas je deep ecology toe in het dagelijks leven? Wat is jouw plek en betekenis? Jouw unieke natuurlijke talent? Dat is waar het in deze leerweg over gaat; de levenskunst van de diepe ecologie. 

Deep Ecology

Deep Ecology is voor het eerst benoemd door de Noorse filosoof en bergbeklimmer Arne Naess (1912 - 2009). Hij meende dat elk mens een persoonlijke ontwikkeling moet doormaken waarin hij zichzelf identificeert met de aarde, de natuur en de kosmos. Arne Naess was zelf erg geïnteresseerd in de levensvisie van Gandhi en zijn manier van leven, maar schreef niemand iets voor. Hij benadrukte dat mensen hun eigen manier moesten vinden tot (zelf)realisatie te komen. 

Return to your roots

In The Art of Deep Ecology staat de Roots to Rise methode centraal; verbinden met waar je vandaan komt, de aarde, je roots, je essentie, zodat je kunt gaan staan voor wat je werkelijk te doen hebt en wat jou betekenis geeft (rise). We combineren ecologische kennis, mystieke psychologie en de wijsheid van de natuur in een praktische methode voor persoonlijke ontwikkeling waarbij je leert je ecologische zelf te ontwaken door de natuur te bestuderen met je hoofd, je hart en je handen. 

Leerweg Deep Ecology: Tekst
Image by ActionVance

Leerweg 2024

Wat ga je doen? 

In 5 maanden tijd ga je aan den lijve ondervinden hoe je je diepgaand kunt verbinden met de natuur en met jezelf. Intense natuurbeleving, stilte en meditatie, beweging en muziek, kunst en rituelen combineren we met fascinerende ecologische feiten, inzicht in bewustzijnsontwikkeling en fenomenologische werkvormen zoals bosbaden en natuuropstellingen waarmee je je natuurbewustzijn verder kunt openen. 

​Je gaat aan de slag met je eigen levensvraag; de vraag of kwestie die jou nu bezighoudt. Door je eigen pad te bewandelen en je onderzoek te doen zul je zowel unieke als universele kennis opdoen over de het mysterie van de natuur en de kunst van het leven op aarde. Je leert jouw natuurlijke talent kennen waarmee je betekenis geeft aan je werk en je leven. Door de ogen van misschien wel een heel ander organisme leer je de diepe ecologie begrijpen en (dagelijks) toepassen en kun je met een goed gevulde rugzak de toekomst tegemoet treden. 

Voor wie? 

Deze leerweg is voor jou als je op zoek bent naar:

  • een praktische methode voor diepgaande innerlijke transformatie geïnspireerd door de aarde, de natuur en de kosmos; 

  • een leerweg die uitnodigt tot zelfonderzoek, humor en (soms ver) buiten de gebaande paden treden; 

  • de ontdekking van jouw eigen plek en betekenis op aarde in verbinding met anderen en de natuur. 

Kennis over de natuur is niet vereist, liefde voor de natuur wel en de bereidheid om van haar te leren. Deze leerweg verdient tijd en ruimte in jouw leven voor zelfstudie en om te oefenen met een andere manier van zijn. Ter voorbereiding is het boek Actieve Hoop van Joanna Macy en Een Immense Wereld van Ed Yong een aanrader maar kom vooral met een nieuwsgierig brein en een open hart. 

Door wie? 

Je wordt begeleid door Suzanne Valkman en gasttrainers die vanuit hun expertise thema's verrijken. Suzanne (46) is eigenaar van Roots to Rise en als biologe en veranderkundige gefascineerd door transformatieprocessen in de natuur, de mens en de maatschappij. Ze neemt je mee naar de wonderlijke wereld van de natuur en laat je met nieuwe ogen zien.

Leerweg Deep Ecology: Tekst

Recensies

Leerweg Deep Ecology: Recensies
20231027_094954_edited.jpg

Dimitri (47)


"The Art of Deep Ecology en de begeleiding van Suzanne zijn voor mij levensveranderend geweest. De diepere inzichten, lessen en vooral het plezier hoe ik weer met de natuur verbonden kon raken, zijn me heel dierbaar. Ik zie mezelf daardoor als onderdeel van de natuur in plaats van dat ik ernaast leef. Dit is voor mij de voedingsbodem om nieuwsgieriger en met bereidheid in het leven te staan, mijn natuurtalent te ontwikkelen en creatiever te worden in mijn vakgebied. Suzanne is ongelofelijk toegewijd, brengt verborgen natuurparels naar het licht en gebruikt de nodige dosis humor. Ze neemt je mee op een prachtige reis de natuur in, zodat de natuur diep in jezelf gaat leven."

20221126_143745.jpg
Leerweg Deep Ecology: Afbeelding
20221126_143424.jpg
Leerweg Deep Ecology: Afbeelding

Praktisch

Houd hier rekening mee

De leerweg beslaat 5 intensieve (groei) maanden (van maart tot en met juli 2024) waarin we 6 keer fysiek samenkomen met een kleine groep (maximaal 11) op een prachtige locatie in midden Nederland. We gaan samen op onderzoek uit en zijn veel buiten.  

Locatie:

Alle opleidingsdagen vinden plaats op de Utrechtse Heuvelrug, Landgoed Noordhout nabij Driebergen/Maarn. Er is voldoende gelegenheid om te parkeren. Voor openbaar vervoer pak je de trein naar Driebergen-Zeist. Vanaf het station Driebergen-Zeist stap je op bus 381 richting Zeist tot aan halte Bergse Bossen. Vanaf daar wandel je naar Traaij 288a (14 minuten). In de omgeving zijn vele leuke overnachtingsmogelijkheden voor een wat langer verblijf op de Utrechtse Heuvelrug

Tijdsinvestering: 

Het is een intensief traject dat aandacht en bereidheid vraagt. Houd daarom naast de 6 opleidingsdagen rekening met een minimum van 4 uur in de week aan tijdsinvestering voor je natuurstudie en opdrachten.  

Data opleidingsdagen 2024*: 

Dag 1 - 9 maart 2024

Dag 2 - 30 maart 2024

Dag 3 - 20 april 2024

Dag 4 - 18 mei 2024

Dag 5 - 15 juni 2024

Dag 6 - 6 juli 2024 

* Data onder voorbehoud

**Alle dagen van 09:00 - 17:00

Kosten 2024: 

Individueel tarief*: € 1.247,- EURO (vrijgesteld van BTW)

Zakelijk tarief*: € 1.465 EURO (vrijgesteld van BTW)

*indicatie; tussentijdse wijzigingen voorbehouden. 

Inbegrepen zijn alle (studie) materialen, koffie en thee, fruit en versnaperingen, en een heerlijke vegetarische lunch. 

Aanmelden: 

De inschrijving voor 2024 gaat open op 1 januari 2024.

Snelle beslissers krijgen 10% vroege vogels korting. 

Wil je een seintje krijgen zodra je je kunt inschrijven? Druk dan hieronder op de knop [Houd mij op de hoogte] en voer je gegevens in. Je kunt ook een email sturen naar suzanne@rootstorise.nl. Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur een bevestiging. 

>> Let op: hou je spam-box in de gaten! Email komt helaas nog wel eens in de verkeerde map terecht. 

NB. Wil je liever 1 op1 het traject doorlopen, dat kan; er is in 2024 beperkt plek voor een individuele leerweg. Zie daarvoor de pagina [natuurcoaching]. Data zijn in overleg. Stuur een mailtje naar suzanne@rootstorise.nl

Leerweg Deep Ecology: Tekst
IMG_1251_edited_edited.jpg

"To see a World in a Grain of Sand

And a Heaven in a Wild Flower, 

Hold Infinity in the palm of your hand

And Eternity in an hour"

William Blake (1757-1827)

Precies dit gedicht is wat deep ecology voor mij betekent. De ongekende diepte en verwevenheid van al het leven. En dat niets zonder gevolg is, zelfs de kleinste beweging niet. 


"Hoe kan ik vanuit die verbinding die ik voel met de aarde voluit leven terwijl er in de wereld zoveel gebeurt dat in strijd is met de natuur?"


Dit is al vanaf dat ik als klein meisje door het bos struinde mijn zoektocht. 

Het antwoord ligt voor mij in zelfrealisatie. Want uiteindelijk is iedereen uniek kan iedereen een unieke bijdrage leveren aan het leven op aarde. We moeten het alleen leren zien en leren toepassen!

Suzanne Valkman

Leerweg Deep Ecology: Recensies
Leerweg Deep Ecology: Bestanden
bottom of page