top of page
20230831_195113_edited.png

Over mij

Ik ben Suzanne Valkman, oprichtster van Roots to Rise en co-auteur van het boek Bladgoud. Ik ben bioloog, natuurcoach en veranderkundige. Ik ben in 2011 begonnen met mijn praktijk als natuurcoach en natuur(gids)opleidingen en werk daarnaast als expert op het gebied van natuurbescherming bij WWF International (World Wide Fund for Nature).

Al van jongs af aan ben ik in het bos te vinden en ervaar ik een diepe connectie met de aarde. Ik ging biologie studeren in Wageningen en heb als onderzoeker in de tropische regenwouden van Afrika, Azië, Australië en Latijns Amerika gewerkt met inheemse natuurvolken. Gefascineerd door verandering in de natuur ben ik me gaan specialiseren in transformatieprocessen bij de mens en in organisaties. Hiervoor deed ik onder meer een 3 jarige opleiding tot veranderkundige (Pulsar academie), een opleiding systemisch adviseren (Siebke Kaat) en twee opleidingen tot professioneel coach (ICM en Nyenrode). Daarnaast ben ik gecertificeerd natuurgids en bosbadgids en ben ik momenteel in opleiding tot HeuvelrugWijzer voor kinderen (IVN). 

Mijn missie is dat iedereen op aarde zijn of haar roeping vindt, datgene waarvoor je een natuurlijk talent hebt en waar je ogen van gaan stralen! Ik geloof dat we betere keuzes kunnen maken voor onszelf, onze geliefden en de aarde als we in verbinding zijn met de natuur en open staan om van haar te leren.

Je hebt aan mij een warme, nuchtere coach die je écht ziet en hoort en je met rust, humor en toewijding naar een nieuwe ruimte brengt. 

Over: Over
Image by Jeremy Bezanger

Over Roots to Rise

Ontstaan

In het jaar 1999 deed ik als student Biologie onderzoek naar het gebruik van medicinale planten door de Ke'kchi Mayas in Centraal Amerika. Ik woonde in het prachtige regenwoud en leerde veel over hun geneeswijzen, gebruiken en rituelen maar vooral ook over de 'levenskunst' waarbij de natuur altijd als gids en wijsgeer werd geraadpleegd.


Toen ik op een dag op pad was met Maha, de Sjamaan van de gemeenschap, vroeg ik hem naar het woord voor 'boom'. Hij noemde iets dat klonk als "c'hul-jel". Dit woord had ik eerder gehoord maar dan als aanduiding voor een persoon, een mens. Maha legde uit dat er in de taal van de Ke'kcki Mayas geen ander woord is voor mens of boom. "Wij zijn dezelfde wezens alleen in een andere vorm en hoedanigheid". 


Twaalf jaar later, in 2011, richtte ik met deze wijze woorden in gedachten, Roots to Rise op. Mijn missie was mensen te verbinden met de natuur zodat we van haar kunnen leren, ons weer kunnen verwonderen en leren leven in harmonie met de natuur en onszelf.


Inmiddels heb ik vele mensen op verschillende werelddelen de schoonheid en de kracht van de natuur kunnen laten ervaren en ben ik ongelofelijk dankbaar voor de ontelbare prachtige momenten in het bos. Bomen zijn mijn spiegels en mijn vrienden en ik denk dat ik steeds beter begin te begrijpen wat Maha me wilde vertellen. Wij zijn allemaal één. 


Wanneer wij onszelf spiegelen aan een boom, zoals de Ke'kchi Mayas, dat doen, dan zien we hoe belangrijk ons fundament is en leren we de natuurlijke orde te herstellen zodat we kunnen geven en nemen in een gezonde balans. Roots to Rise gaat over verbinding maken met waar we vandaan komen, onze roots, de natuur en de aarde zodat we vanuit dat sterke fundament kunnen gaan staan voor wie we werkelijk zijn en vanuit overvloed het beste van onszelf kunnen geven voor onszelf, onze geliefden en de aarde.

Over: Welkom
Image by Jeremy Bezanger


David Attenborough

"Nature has worked out the secret of life

a long time ago"              

Over: Citaat
bottom of page