top of page

Roots to Rise

De kracht om te veranderen

Waarom lukt het ons niet? Hoe komt het dat ik steeds in dezelfde valkuil stap. Wat maakt dat therapieën, trainingen en trajecten maar kort effect hebben en alles weer van voren af aan lijkt te beginnen. Hardnekkige patronen, steeds terugkerende problemen en moedeloosheid zijn kenmerken van een probleem dat de kop wordt ingedrukt maar in de kern blijft bestaan en steeds weer oprijst. 

Pak het probleem bij de wortel aan. 

Een gezond systeem, of dat nu een mens, een ecosysteem, organisatie of maatschappelijk systeem is, heeft een zelfregulerend en zelfherstellend vermogen. Daarmee is het voortbestaan verzekerd en zal een probleem relatief gemakkelijk op te lossen zijn. 

Blijven problemen echter aanhouden? Dan ben je waarschijnlijk de symptomen aan het bestrijden en niet de oorzaak. Een hardnekkig patroon dat het systeem ziek maakt zal niet vanzelf genezen. Aandacht en zorg is nodig om te diagnosticeren en te helen, zodat vastzittende en lekkende energie weer beschikbaar komt in en voor het systeem. 

Roots to Rise helpt individuen en leidinggevenden die vastlopen om op zoek te gaan naar de oorzaak en vanuit de kern te verstevigen zodat mensen en organisaties weer kunnen doen waarvoor ze bestaan; betekenis geven aan het leven en aan elkaar. 

Image by Kouji Tsuru
Leidinggevenden: Welkom
Image by Timon Studler

Geen recept

Er is niemand zoals jij. Ieder mens en iedere organisatie is uniek. Daarom werk ik niet aan de hand van één vaststaande theorie of methode. Hoewel bestaande methodes zeer behulpzaam kunnen zijn in het bepalen van de richting ga ik een stapje verder. In mijn trajecten ga je zelf ervaren (fenomenologisch) en leer je vooral hoe je je eigen ervaring kunt omzetten in kennis over hoe de dingen bij jou of in jouw organisatie werken. Deze doorleefde kennis brengt je bij je eigen wijsheid en dit is vaak net dat ontbrekende stukje van de puzzle waardoor je bleef hangen. Wanneer je fenomenologisch leert onderzoeken, kun je jezelf en je organisatie steeds weer in een grote ruimte brengen waar nieuwe mogelijkheden zijn om problemen op te lossen.

Leidinggevenden: Tekst

Jouw eigen weg

Opladen en herbronnen

Ieder mens is uniek en niemand is zonder betekenis. Maar soms zijn we zo ver weg geraakt van onszelf en onze natuur dat het moeilijk is om dat te voelen. We willen voluit leven maar zitten gevangen in ons eigen web van verplichtingen en verantwoordelijkheden, gevoelens en gedachten. Er zijn vele gezonde en ook ongezonde manieren om hiermee om te gaan maar de meest natuurlijke en duurzame manier is door de natuur in te gaan. Je te laten helen, opladen en uiteindelijk toegang te krijgen tot jouw unieke en creatieve scheppende kracht.

In mijn werk met inheemse bevolking begreep ik hoe anders we met problemen om kunnen gaan, en hoe we het leven en onszelf in een veel holistischer en systemischer perspectief kunnen plaatsen om ruimte te maken voor verandering. Net zoals de natuur ieder jaar opnieuw de levenscyclus doorloopt. 

Ieder mens is uniek en niemand is zonder betekenis. Maar soms zijn we zo ver weg geraakt van onszelf en onze natuur dat het moeilijk is om dat te voelen. We willen voluit leven maar zitten gevangen in ons eigen web van verplichtingen en verantwoordelijkheden, gevoelens en gedachten. Er zijn vele gezonde en ook ongezonde manieren om hiermee om te gaan maar de meest natuurlijke en duurzame manier is door de natuur in te gaan. Je te laten helen, opladen en uiteindelijk toegang te krijgen tot jouw unieke en creatieve scheppende kracht.


Image by Ali Rizvi
Leidinggevenden: Over
Image by Boris  Smokrovic

“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”

Maya Angelou

Leidinggevenden: Citaat
Image by Marek Piwnicki

Stap in een nieuwe ruimte

Voor wie?

Leidinggevenden: Diensten
Image by Nadine Rupprecht

Individuen

Voor individuen die vastlopen in hun leven of werk. Je hebt al verschillende dingen geprobeerd, therapieën gevolgd of trainingen gedaan en toch kom je steeds weer op hetzelfde punt. Je wilt in contact komen met jouw innerlijke bron en keuzes maken vanuit je hart. Je houdt ervan om in de natuur te zijn en wilt graag leren hoe je je nog meer kan verbinden met de natuur en met jezelf. Klik voor meer informatie over onze programma's voor individuen op onderstaande link.

Meer informatie
Image by Sadeq Mousavi

Leidinggevenden

Loop jij als leidinggevende of directie(lid) vast of zie jij je team of organisatie langdurig worstelen en hebben de gebruikelijke interventies weinig tot geen effect; kijk dan eens bij de aanpak van Roots to Rise en laat je bijstaan door één van onze gidsen. We staan naast je en helpen jou het probleem te ontrafelen en zicht te krijgen op de oplossing. Ook kijken we naar jouw eigen natuurlijke talent zodat je deze kunt inzetten voor duurzame verandering. Klik voor meer informatie op onderstaande link.

Meer informatie
Image by Mert Kahveci

Reizen

Samen met anderen halen we ons hart op in de natuur. Even helemaal weg. Ontladen, opladen, met je blote voeten in het gras, samen genieten van verhalen en muziek bij een kampvuur. We reizen in kleine groepen met een ervaren gids en we overnachten in hutten of tenten. Onder producten vallen onder andere Vision Quests, expedities en bushtrekkings en outdoor team building. Klik voor meer informatie op onderstaande link.

Image by Boris  Smokrovic

“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”

Maya Angelou

Leidinggevenden: Citaat
unsplash-8bPJ0vagphw_edited.jpg

Ik dacht dat mijn reis ten einde was
Mijn krachten uitgeput,
De weg die voor me lag, versperd,
Mijn voorraad op,
En dat de tijd gekomen was
Om te schuilen in stille duisternis.
Maar ik voel dat uw geloof in mij geen einde kent
En dat als oude woorden sterven op de tong,
Nieuwe melodieën opwellen uit het hart.
Waar oude wegen eindigen, breekt een nieuwe wereld aan.

Rabindranath Tagore

Leidinggevenden: Citaat
dmitry-ganin-vJ9l-bExmdk-unsplash_edited.jpg

Deep Ecology

Oorsprong

Deep Ecology is voor het eerst benoemd door de Noorse filosoof en bergbeklimmer Arne Naes (1912 - 2009). Hij onderscheidde oppervlakkige ecologie en diepe ecologie door het verschil in benadering. De oppervlakkige ecologie gaat uit van onderlinge relaties en verbondenheid en de diepe ecologie gaat uit van het systemisch principe dat alles, niet alleen met elkaar verbonden is, maar ook met elkaar verweven. Zo is de mens een spiegel van het ecosysteem waarin hij leeft en vice versa. 

Volgens diepte-ecologen moet elk mens een persoonlijke ontwikkeling doormaken waarin hij zichzelf identificeert met de aarde, de natuur en de kosmos.

Zelfrealisatie

Een filosofie kan op verschillende manieren worden uitgelegd en gepraktiseerd. Arne Naes was zelf erg geïnteresseerd in de levensvisie van Gandhi en zijn manier van leven, maar schreef niemand iets voor. Hij benadrukte dat mensen hun eigen manier moesten vinden tot (zelf)realisatie te komen. 

Mijn Zoektocht

In de loop van de jaren heb ik in allerlei hoeken onderzoek gedaan naar de kunst van het leven. In de wetenschap en de kunst en door te reizen en te werken met natuurvolken. Ik studeerde biologie, eco-psychologie, hedendaagse mystiek, soefisme en systemisch werk. 

Vanuit deze smeltkroes heb ik mijn eigen methode samengesteld om deep ecology in de praktijk te brengen. Met een recept dat nog altijd verbetert en verfijnt maar wat ik met heel veel plezier deel met andere Zoekers. 

Leidinggevenden: Tekst
kulli-kittus-qyt0cPByJjs-unsplash.jpg

Bekijk het eens vanaf de andere kant. De natuur zit vol verrassingen en kan ons uit patronen en gewoonten halen. Ze kan ons op een haast magische manier van perspectief doen laten veranderen. Soms heb je alleen even een bosbad nodig om je te los te maken van je denken en simpelweg even op de kop te hangen. 

Leidinggevenden: Over mij

Returning to your Roots

Kom thuis in de natuur. Stevig op de aarde, omringd door magie.


De tijd is aangebroken om een nieuwe weg in te slaan, andere keuzes te maken, meer vanuit je hart en vanuit verbinding met de natuur.

We leven in een onzekere tijd waar veel systemen wankelen. Wij voelen dat ook in onszelf. De multicrises Van het klimaat, ecosystemen en de huidige (politieke) economie tot aan onze eigen relaties en innerlijke balans. Tegelijkertijd voelen we ons aangetrokken tot de natuur en een manier van leven dat veel meer in harmonie is met de aarde en Kairos (intuïtieve tijd). 

Maar hoe doe je dat nu? Waar moet je beginnen en hoe kun je jouw betekenis vinden in een wereld waar zoveel aan de hand is en op je af komt. Zelfs als je al veel stappen hebt gezet op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap kan de wanhoop nog evengoed toeslaan. In de verdiepende leerweg The Art of Deep Ecology leren we samen van de natuur en  je hoe de natuur kan helpen door echt te kijken en te luisteren, zowel helpt met praktische 

Leidinggevenden: Tekst
A woman walking_edited.jpg

THE ART OF 
DEEP ECOLOGY

LEERWEG

Leidinggevenden: Afbeelding
Image by Jeremy Bezanger

"Door de eeuwen heen

aanbid de mens

een onzichtbare God.

Maar voor mij is God de natuur. 

Dat is de ware schepping.

We komen er uit voort

en keren er naar terug."

Daniël Alterusa - Amazone 

Leidinggevenden: Afbeelding
Rustig.png

The Art of Deep Ecology

De leerweg

Stap in de oneindige kennis en mysterie van de natuur en ontdek wat jouw volgende stap is. 

In deze leerweg maak je kennis met krijg je antwoord op jouw levensvraag en ontdek je;​

  • Hoe je van de natuur kunt leren over thema's zoals loslaten, genezing en groei;

  • Hoe je stevig kunt wortelen en je basis vindt;

  • Hoe je jouw levenskracht voedt;

  • Wat jouw natuurlijke talent is en hoe je anderen daarmee kunt helpen;

  • Wat jouw volgende stap is in leven, werk en/of relaties; 

  • Hoe je je diepgaand kunt verbinden met de natuur en met jezelf;

  • Verborgen dimensies van het leven op aarde. 

We beleven de seizoenen met een kleine groep (maximaal 11) op een prachtige locatie midden in het land. We gaan samen op onderzoek uit en je omringt je met gelijkgestemden. 

Leidinggevenden: Tekst
IMG_1251_edited_edited.jpg

"To see a World in a Grain of Sand

And a Heaven in a Wild Flower, 

Hold Infinity in the palm of your hand

And Eternity in an hour"

William Blake (1757-1827)

Precies dit gedicht is wat deep ecology voor mij betekent. De ongekende diepte en verwevenheid van al het leven. En dat niets zonder gevolg is, zelfs de kleinste beweging niet. 


"Hoe kan ik vanuit die verbinding die ik voel met de aarde voluit leven terwijl er in de wereld zoveel gebeurt dat in strijd is met de natuur?"


Dit is al vanaf dat ik als klein meisje door het bos struinde mijn zoektocht. 

Het antwoord ligt voor mij in zelfrealisatie. Want uiteindelijk is iedereen uniek kan iedereen een unieke bijdrage leveren aan het leven op aarde. We moeten het alleen leren zien en leren toepassen!

Suzanne Valkman

Leidinggevenden: Recensies
bottom of page